Χρήσιμες Συμβουλές

Συμβουλές Για Το Περιβάλλον Παιχνιδιού

Μπορούμε να ενθαρρύνουμε το δημιουργικό και εποικοδομητικό παιχνίδι προσφέροντας ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον στο παιδί.

Η παρουσία του ενήλικα είναι πολύ σημαντική. Χαρείτε την παρουσία του παιδιού στη ζωή σας, παίζοντας μαζί του συχνά και επιβραβεύοντάς το στις προσπάθειές του.

Όσον αφορά το χρόνο που διατίθεται για παιχνίδι, αυτός θα πρέπει να είναι αρκετός ώστε να ολοκληρωθεί η δραστηριότητα που επέλεξε το παιδί χωρίς να διακόπτεται απότομα, αλλά όχι τόσος που να οδηγεί σε πλήξη.

Όταν το παιδί έχει πολλά παιχνίδια, είναι καλό να του τα δίνετε σταδιακά για να μην μπερδεύεται.

Είναι καλό να μάθει το παιδί να μαζεύει μόνο του τα παιχνίδια του, γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί αποθηκευτικοί χώροι στο δωμάτιό του.

Εξηγήστε στο παιδί σας τι πρέπει να προσέχει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όπως και τι του επιτρέπεται και τι όχι.

Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιχνίδια ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν με φθαρμένα-σπασμένα παιχνίδια.

Φροντίζετε να ενημερώνεστε για τα παιχνίδια που αποσύρονται από την αγορά.Συμβουλές Για Την Αγορά Παιχνιδιών

Είναι πάντα προτιμότερο να επιλέγετε επώνυμα προϊόντα και εταιρίες παραγωγής, καθώς έτσι είστε σίγουροι για τις εγγυήσεις ποιότητας και ασφάλειας.

Επάνω στη συσκευασία θα πρέπει πάντα να υπάρχει η εγγύηση του σήματος CE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Θα πρέπει να υπάρχουν επίσης ενδείξεις και προφυλάξεις ανάλογα με τη φύση του προϊόντος.

Τα παιχνίδια που επιλέγετε για μικρά παιδιά δεν πρέπει περιλαμβάνουν αιχμηρά αντικείμενα, σημεία από γυαλί ή μέταλλο, ή γωνίες όπου μπορεί το παιδί να τραυματιστεί. Μακριά κορδόνια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν στραγγαλισμό και μικροσκοπικά κομμάτια που μπορεί να τα καταπιούν

Καλό είναι να μην επιλέγετε παιχνίδια που παράγουν ιδιαίτερα δυνατό ήχο (π.χ. πιστόλια). Για να είναι ασφαλή, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μακριά από το αυτί, γιατί μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην ακοή. Παιχνίδια που η βασική τους ιδιότητα είναι να είναι αιχμηρά. Για να είναι ασφαλή, θα πρέπει να έχουν προστατευτική επικάλυψη και να χρησιμοποιούνται με προσοχή και βάσει των ενδείξεων.

Πρέπει να ενημερώνουμε τα παιδιά για τη σωστή χρήση, έτσι ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα

Επιλέγετε προϊόντα που η τιμή και η συσκευασία τους συμβαδίζουν με την αξία του προϊόντος.

Τα παιχνίδια που επιλέγετε πρέπει να είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού, για το στάδιο της πνευματικής και σωματικής του εξέλιξης. Παρά το ότι θεωρείται απαραίτητο να είναι ο γονιός παρών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είναι σημαντικό να μπορεί το παιδί να ολοκληρώσει τις δραστηριότητες του παιχνιδιού χωρίς να είναι απαραίτητη η παρέμβαση του γονέα.

Τα παιδιά δεν αναπτύσσονται όλα με τον ίδιο τρόπο. Κάποια παιδιά δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα παιχνίδια συναρμολόγησης, άλλα στα παιχνίδια λογικής και ούτω καθεξής. Συνεπώς, οι γονείς είναι καλύτερο να αποφεύγουν να αγοράζουν προϊόντα που αρέσουν στους ίδιους, καθώς βασικό ρόλο στη διαδικασία επιλογής θα πρέπει να παίζει το ίδιο το παιδί.

Είναι καλό να επιλέγετε προϊόντα τα οποία προσφέρουν καινούρια ερεθίσματα στα παιδιά και αποτελούν κίνητρο για να διευρύνουν τις γνώσεις τους, την αντίληψή τους για το περιβάλλον και την κοινωνία, παιχνίδια τα οποία βοηθούν τα παιδιά να εντείνουν τις δεξιότητές τους. Μη ξεχνάτε πως το παιχνίδι αποτελεί δραστηριότητα κατά την οποία το παιδί αναπτύσσει τόσο τις φυσικές του ικανότητες (γνωστικές, γλωσσικές, λογικής και συγκέντρωσης) όσο και τις κοινωνικές (συναισθηματική ωριμότητα, αυτοπεποίθηση, φαντασία, ομαδικότητα).

Επιλέγετε παιχνίδια με πολλαπλές λειτουργίες, τα οποία έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για τα παιδιά. Όσο μεγαλύτερη είναι η παικτική αξία τόσο πιο αγαπητό γίνεται το παιχνίδι για το παιδί.

Μην επιλέγετε παιχνίδια που υποστηρίζουν βία και στερεότυπα για το σεξ.

Πετάτε τις σακούλες συσκευασίας και οτιδήποτε δεν έχει σχέση με το παιχνίδι, για την αποφυγή ατυχημάτων.

 

Δίκτυο Συνεργατών: www.clementoni.it  |  http://www.bandai.com  |   www.famosa.es  |  http://www.mooseworld.com.au/  |  www.idexe.it  |  www.tactic.net/  |  www.dwhite.gr  |  http://www.peterfish.com  |  www.disney.com  |  www.silverlit.com  |  http://www.nickelodeon.gr/

Μείνετε σε επαφή με την AS COMPANY

Copyright 2012 - 2017